Güncel
Genel Başkan Yalçın, Medyascope’da Memurun Gündemini Değerlendirdi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Medyascope kanalında Okan Yücel’in sorularını yanıtladı. Yalçın, memurlara seyyanen zam yapılması çağrısını yineleyerek bu iyileştirmenin Ağustos ayında yapılacak Toplu Sözleşme’den önce yapılması gerektiğini söyledi. Yalçın, son toplu sözleşmeden bu yana döviz kuru ve gıda fiyatlarındaki artışlara dikkat çekerek memurların alım gücünün düştüğünü ifade etti.
Medyascope kanalında memurların gündemini değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 5. Dönem Toplu Sözleşme’de Memur-Sen’in tavrını hatırlatarak “Geride bıraktığımız toplu sözleşmede yüzdelik zam teklifi, seyyanen zam ve refah payı teklifi ile gitmiştik. Hükümet ise bize bir teklif getirmişti ancak biz bunu imzalayamayız diyerek hakeme götürmüştük. Hakem heyeti ise hakemlik yapmak yerine noterlik yapmıştı. Her ne kadar mevzuatta Kamu Görevlileri Hakem Kurulu diye geçse de biz Kamu İşvereni Hakem Kurulu olarak adını değiştirdik. Çünkü hakemlik böyle olmaz” dedi.
Hedeflenen enflasyon rakamları ile gerçekleşen rakamlar arasındaki farka dikkat çeken Yalçın, bu farkın da memurları mağdur ettiğini ve maaşlarda kayba neden olduğunu söyleyerek, “Hem birinci altı aylık dönemde hem ikinci altı aylık dönemde hükümetin enflasyon tahminlerinin tutmadığını. Aslında biz bunu daha önce de çok net olarak ifade ettik. Merkez bankası enflasyon hedefleri üzerinden gidiyorsunuz ama bizi o hedefler üzerinden değerlendiriyorsunuz ama merkez bankasının hedefleri tutmuyor. Burada bir sorun var. En azından beklenti anketi rakamları üzerinden konuşalım demiştik” diye konuştu.
Enflasyon hedeflerinin uzun süreden beri gerçeklerden uzak olduğunun altını çizen Yalçın, “Enflasyon hedefi diye ifade ettiği şeyler 10 yıl boyunca tutmadı. Onun için biz de hayalleri değil gerçekleri konuşalım, enflasyonu ezen bir rakam olsun dedik. Geldiğimiz noktada neden itiraz ettiğimiz neden imzalamadığımız görülmüş oldu” ifadelerini kullandı.
Yalçın, 2 yıl önce gerçekleştirilen ve Memur-Sen’in imza atmadığı Toplu Sözleşme’den bu yana ekonomideki dengelerin değiştiğine işaret ederek, “Memurun alım gücünün düşmesi söz konusu bunu görmek gerekiyor. Toplu sözleşmeden bu yana dolar kuru artışı %40’tan fazla. Gıda enflasyonunda açıklanan rakamlar %19-20 arası. Bu noktada en düşük memur maaşı olan rakamın %10’u kadar bir seyyanen iyileştirmenin yapılmasını istiyoruz. Enflasyon rakamları arasında fark var. Hedef enflasyon ile gerçek enflasyon tutmuyor bunun faturasını emekçi kesim ödememelidir. Memur maaşlarının açlık ve yoksulluk rakamlarının üzerine çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu.