Güncel
Genel Başkan Yalçın Bloomberg HT’de Gündemi Değerlendirdi “Bugün Mutlaka Teklif Bekliyoruz”
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Bloomberg HT’de 7. Dönem Toplu Sözleşme gündemini değerlendirdi. Yalçın, “Bakanlığın bugün hızlı bir şekilde teklif getirmesi gerekir” dedi.
Toplu Sözleşme sürecinin 21’inci gününü geride bıraktıklarını ifade eden Ali Yalçın, ön müzakere aşamasının bittiğini ve genele ilişkin tekliflerin Bakanlık ile görüşüldüğünü belirterek, “Bu süre; tekliflerimizin anlaşılması, ne istediğimizin fark edilmesi için yeterli bir süreydi. Bakanlığın da bu süreyi iyi kullandığını öngörerek ilk teklifin bugün içerisinde mutlaka gelmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bugün teklif gelmediği takdirde sıkışık olan toplu sözleşme takvimi daha da sıkışık hale gelecek. Bu sebeple Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hızlı bir şekilde teklifi getirmesi gerekir” dedi.
Bakanlık’ın beklentilerini karşılayacak şekilde bir sürenin geride kaldığını, geçen 21 günlük sürede ön müzakere ve tam müzakere sürecinin iç içe geçerek tek taraflı bilgilendirmelere dönüştüğünü dile getiren Yalçın, “ Bu sürecin bir müzakereye dönüşebilmesi için karşı taraftan da bir teklif gelmesi gerekli. Yoksa bu olay sosyal bir diyalogdan çıkıp tek taraflı bir çalışma haline gelmiş olur. Bu sebeple ilk toplantıda da ifade ettiğimiz gibi 14 Ağustos ve 17 Ağustos tarihlerinde teklifler gelmeli. Ayın 21’i itibarıyla da süreç tamamlanmış olmalı. Eğer bir anlaşma gerçekleşmez ise üç günlük düşünme süreci ve hakem süreci işleyecek” ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Yalçın, memur toplu sözleşmelerinin 1 Ağustos ile 31 Ağustos tarihleri arasında sonuçlanması gerektiğini hatırlatarak, “Bu sebeple bu zamanı oldukça verimli kullanmak gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı oluşan bu zaman diliminde bütün teklifleri anlayıp, hesaplayabilecek bir esneklik yakaladığını düşünüyoruz” diye konuştu.
“En düşük memur maaşı 22 bin liranın altında kaldı”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “En düşük memur maaşı 22 bin lira olacak” açıklamasının ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’nın yayınladığı verilerde bu rakamın 20 bin 350 lirada kaldığının altını çizen Yalçın, “Arada 1650 liralık bir farkın olduğu tüm kamuoyu tarafından biliniyor. Kamu görevlileri de maaş bordrolarını göndererek maaşlarının 22 bin liranın altında kaldığını ifade etmişlerdi. Bu sebeple toplu sözleşme tekliflerimiz içerisinde 22 bin lira vaadinin yerine gelmesi konusunu öncelik haline getirdik. Bununla birlikte 2 yıl için yüzde 110 zam teklifimizi Bakanlık’a sunduk. Enflasyonist ortamın oluşturduğu süreç nedeniyle de 2024 yılı için artışların 3 ayda bir yapılmasını teklif ettik” şeklinde konuştu.
Tekliflerin verilmesinin ardından Memur-Sen olarak 50 bin kamu görevlisinin katıldığı bir anket çalışması yaptıklarını söyleyen Ali Yalçın, “Ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 90’ı üçer aylık dilimlerle maaş artışını olumlu karşılamıştır. Kiraların insaf sınırının dışına çıktığı bu dönemde kira yardımının önemli olduğu ifade ettik ve yaptığımız ankette de bu konuda büyük destek gördük. Bunların yanı sıra refah payı konusunu gündeme getirdik. Bundan önceki süreçte refah payı konusunun toplu sözleşme metnine girmemesi için büyük çaba gösterildi sonrasında belirli düzenlemelerle refah payı uygulamasına gidildi. Artık bunun toplu sözleşme metinlerinde de yer alarak uygulamaya konulması gerekiyor” dedi.